Ugrás a fő tartalomra

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa.

Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért?

1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát.
2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya.
3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni.
4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak.
5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt. 

Milyen eszközöket használhatsz fel?

A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy 
- stabil legyen
- ne okozzon sérülést a kutyának
- igazodjon a kutya méretéhez

Kerülendők a könnyen felboruló, szúrós, hegyes, törékeny tárgyak. Fő a biztonság!


Stabil szék, jógaszőnyeg, nagy méretű kerek virágcserép, seprő, műanyag doboz, pad, vízzel teli palack, step pad, hulahopp karika, szalonnasütéshez használható nyárs, lavór, pancsoló, gyermekmedence, gyermekkúszó stb.

A tanítás során sok-sok kaja  (ha lehet valami extra falatkák), szóbeli és szociális dícséret is legyen, folyamatos kontaktus és kommunikáció a kutyussal. Lépésről-lépésre tanítsuk meg az egyes dolgokat. Ha szépen végigment az általunk kreált pályán, akkor jöhet az extra jutalom pl. a kedvenc labda. Nem szabad a kutyára semmit sem ráerőltetni, kényszeríteni valamire! Nem kell tökéletesnek sem lennie. Az a lényeg, hogy mindketten élvezzétek a közös programot!!


Vegyük pl. a pancsolót:
1. Körbesétálni, közbe dicséret, kaja (ez az, nagyon ügyes vagy!)
2. Kaját a lavórba bedobni, jó esetben behajol érte és megeszi, dicséret (ez az, nagyon ügyes vagy!)
3. A kaját az orra előtt tartva/húzva rávenni, biztatni (gyere, ez az, tovább, ez az), hogy menjen keresztül a pancsolón, dicséret, kaja (ez az, nagyon ügyes vagy!)
4. Ha már átmegy rajta, akkor beleültetni (ül, ott ül), de az is jó, ha megáll benne (marad, ott marad), közben kaja, dicséret (ez az, nagyon ügyes vagy!).


1. Felfordított műanyag doboz - meg lehet kerülni, fellépni rá, ráültetni, ráfektetni, átsétálni rajta, rátenni valamit, elhozni onnan valamit.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak:  kerüld, fel, le, marad, ül, ott ül, fekszik, ott fekszik, tedd rá, hozd ide.

2. Leszúrt nyársak - szlalomozás, rudak megkerülése.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: szlalom, be, ki.


3. Vízzel telei palackok - megkerülni.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: kerüld.

4. Pancsoló - megkerülni, keresztülsétálni, beleülni, belefeküdni, beletenni valamit, kivenni valamit.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: kerüld, ül, fekszik, ott ül, ott fekszik, tedd bele, hozd ide.

5. Szék - alatta átkúszni, felugrani, ráülni, feküdni, rátenni valamit, elhozni onnan valamit.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: kúszik, hopp, fel, ül, fekszik, ott ül, ott fekszik (vagy marad), tedd le, azt hozd ide.


6. Jógaszőnyeg és palackok - átlépni, átugrani.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: át, akadály.

7. Gyermeklépcső - megkerülni, átsétálni, átugrani, rátenni valamit, elhozni onnan valamit.
Tanítható/gyakorolható vezényszavak: kerüld, át, akadály, tedd le, azt hozd ide.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz