Ugrás a fő tartalomra

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet.

Közvetlenül műtét után, első 24h:

Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után.

1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is.
2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az állapotával.

Amíg tart az altató hatása semmiképpen ne engedjük mozogni, pláne nem lépcsőzni, ugrándozni, futkározni, mert ilyenkor még nagyon bizonytalan a járásuk, a tájékozó képességük, szédelegnek, dülöngélnek, ezáltal kárt okozhatnak magukban.

Az altató minden állatra másképp hat, általánosságban elmondható, hogy az alvás és a bódultság a kortól, állapottól, fajtától és az altatás módozatától függ. Az alvás kb. 20 perc - 3 óra lehet, a bódultság kb. 1-6 óra időtartamú lehet. Az altató 24 óra alatt ürül ki.
3. Melegen kell tartani (védeni kell az állatot a kihűléstől) - miután hazahoztuk a kutyust az állatorvostól egy 1,5 literes műanyag flakonba töltsünk meleg vizet és ezt tegyük a kutya mellé, tappancsait tegyük az üvegre és takarjuk be pléddel - így üvegestül.

4. Sebet védeni kell - kutyagallérral vagy pamut póló ráadásával. A sebet nem nyalogathatja, rághatja! A póló kényelmesebb és olcsóbb megoldás, mint a kutyagallér. De ez értelemszerűen függ a seb elhelyezkedésétől és a súlyosságától is.

Kistestű kutyáknak érdemes babaruhát venni, ezeknek az végén általában 3 patent van, a középsőt kihagyjuk a faroknak vagy vágunk neki egy lyukat. Közepes vagy nagyobb testű kutyáknak jó egy elnyűtt nagyobb póló is.
Amennyiben gerinc mentén, nyakon van a seb, úgy csak a sebkezelést kell elvégeznünk (lásd 10. pont), mivel ezeket nem éri el a kutya, így nem szükséges sem a gallér, sem a poló.
5. Etetés, itatás műtét után - inni és enni csak akkor adhatunk, ha már teljesen ébren van, biztosan nyel, addig maximum egy benedvesített vattakoronggal időnként törölgessük meg az ínyét.

6. Ha bármi furcsát tapasztalunk vagy nem vagyunk biztosak magunkban, nyugodtan kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

1-14 nap

7. A megfelelő fekhely (ahol a kedvencünk a következő két hetet fogja tölteni) - legyen tiszta, meleg és száraz. Ha van egy rossz nagypárna- vagy takaróhuzatunk, azt húzzuk rá a fekhelyére, így könnyen tisztán tudjuk tartani, és nem akad bele a varrat sem.

8. Mozgáskorlátozás - továbbra is fontos a nyugalom, ha megoldható tartsuk a lakás egyik szobájában, ahol tud egy picit mozogni, de mégsem terhelődik túl. Ne engedjük lépcsőt mászni, ugrándozni, futkározni, nehogy a varratok felszakadjanak. Csak pórázon szabad sétáltatni és csak annyira levinni/kivinni az udvarra, hogy elintézze a kis és nagy dolgokat.
Ortopédiai, neurológiai jellegű műtétek után a kisállat fizioterapeuta segít a fájdalomcsillapításban, letapadások, görcsök oldásában,  járás újratanításában, izomerősítésben stb.

9. Etetés - léteznek kifejezetten műtét után, immunrendszert támogató, kiegészítő speciális állatorvosi tápok, melyek segítenek a legyengült szervezetnek a felépülésben (pl. Trovet Critical Care Liquid (CCL); SPECIFIC F/C-INT-W Intensive Plus Support; Royal Canine Recovery; Prescription Diet™ Canine/Feline a/d, i/d, p/d; stb.)

A megszokott napi adagot érdemes 2-3 kisebb adagra (reggel-este) szétosztani, kevés vízzel felönteni. Inkább hígabb legyen az étel, mint kemény, ugyanis a bélsár űrítésekor az erőlködés szintén a varratok felszakadásához vezethet.  Gerincet érintő műtét esetén különösen figyeljünk erre, keverjünk 1/2-1 ek paraffinolajat az ételbe. Tilos csontot adni!

10. Gyógyszeres utókezelés - tartsuk be az állatorvos által felírt gyógyszerezést. Ha kevésnek ítéljük meg a fájdalomcsillapító adagját, mielőtt megemelnénk mindenképp konzultáljunk az orvossal!

TILOS adni: ibuprofen, acetilszalicilsav, naproxen, diclofenac, paracetamol, indometacin hatóanyagú humán fájdalomcsillapítót!!! - ezek súlyosan mérgezőek a kutyák számára és végzetesek lehetnek.

11. Gyógyszer beadása - a gyógyszert össze lehet törni, májkrémmel, sajtkrémmel, vajkrémmel beadni, ha nem nyalná le az ujjunkról, akkor a szájpadlásra kell "kenni", onnan lenyalja.
- A kutya/macska nyelvének tövére tesszük a tablettát, összefogjuk az állkapcsot, a feje legyen kissé fölfele, s nagyon finoman simogatjuk a torkánál, ez majd nyelésre készteti az állatot.
- Kedvenc falatkába (sajtkocka, virsli, párizsi, kolbász stb.) belerejteni, de előzőleg csaliként adni egy üreset, majd a következő legyen a gyógyszeres.
12. Sebkezelés - a sebet a 3. pontban leírtak szerint védeni kell. Magát a sebkezelést varratszedésig kell csinálni. Enyhe pirosodás normális, amennyiben a seb gennyezne, kipattogzik, szétnyílik, erősen vérezne úgy mindenképp menjünk el az állatorvoshoz!

Ha a seb száraz, váladékmentes: Bepanthen, körömvirágkrém, vagy állatorvos által adott antibiotikumos krémmel naponta 1x átkenjük.

Ez egy szép, tiszta seb. - Bogyó
Ha a seb szennyezett, váladékos: a vértől, váladéktól nedves kötést vegyük le, majd Betadine oldattal vagy Hyperol  oldattal (1 dl vízhez 4 tabletta kell) a sebet és környékét letisztogatjuk (nem áttöröljük a sebet, hanem belülről kifelé tisztogatjuk), majd a sebet bőségesen bekenőcsözzük Bepanthen, körömvirág vagy az orvos által adott antibiotikumos krémmel, majd kössük be újra - naponta 2-3x. 



13. Varratszedés - 14 nap múlva. Varratszedés után, kis barna beszáradt var marad, ez idővel majd kiesik. Ha még nagyon száraz lenne a seb, akkor lehet folytatni a kenegetést körömvirágkrémmel. A szőr lassan nő vissza, a színe is megváltozhat.

Fürdetni csak varratszedés után, teljes sebzáródás, szépen begyógyult seb esetén szabad, de még ekkor is kerüljük a terület samponos átmosását, bő vízzel való öblítését! 1 hónap elteltével viszont már szabad.

Megjegyzések

  1. köszönöm hogy jó tanácsokat olvashattam,holnap a cicámra sérvműtét vár és így legalább már tudom hogy mit kell majd tennem a lábadozása alatt és után.üdvözlettel:éva.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz