Ugrás a fő tartalomra

Ketrechez való szoktatás

Következő cikkünk kapcsolódik az előzőhöz (szeparaciós-stressz ) melyben adtunk egy pár tippet, hogy miként ismerhetitek fel a szeparációs szorongást, és miként tudjátok kezelni. Ezzel kapcsolatban, most a kutya ketrechez való szoktatásáról írnánk egy kis szösszenetet.

Miért jó, ha a kutyánk ketrechez van szoktatva?
Először is többféle szempontból is megkönnyíti a dolgunkat. Ha jól csináljuk, akkor a kutya számára ez öröm, hiszen a saját kis „várában” lehet biztonságban. Sokszor megoldást nyújthat, ha el tudjuk zárni rövid időre kutyánkat anélkül, hogy lebontaná körülöttünk a fél házat, de akár utazás szempontjából is könnyebb lesz a dolgunk. Csökkentheti a rossz viselkedést, mivel nincs lehetősége rosszalkodni. (Én rendszeresen használtam ezt a módszert Tyra esetében, aki nem gyengén hiperaktivitásban szenvedett fiatalabb korában. B. T.)

Hogyan kezdjünk neki?

Első körben válasszuk ki a megfelelő ketrecet kutyánk számára. Legalább akkora ketrecet válasszunk, amiben gond nélkül meg tud fordulni, fel tud állni és nyújtózkodni. Egyszóval amiben kényelmesen elfér.

Itt is kiemelkedően fontos a fokozatosság elve! Nem szabad, hogy negatív élmény érje a ketreccel kapcsolatban. Itt el is érkeztünk az első, és legfontosabb aranyszabályhoz: A kutya soha ne büntetésként élje meg a ketrechez való szoktatást! Mindig dolgozzunk pozitív megerősítéssel, rengeteg jutalmazással.
Vegyünk magunkhoz néhány jutalom falatot, vagy a kedvenc játékát, és próbáljuk becsalogatni a ketrecbe. Soha ne toljuk be erőszakkal a kutyát, várjuk meg amíg magától bemegy! Én ennél a résznél szoktam egy picikét csalni, és vagy egy picit kiéheztetve gyakorlok a kutyával, vagy kompletten ott kapja meg a vacsoráját a ketrecben Tuti, és gyors módszer, csak ne essünk abba a hibába, hogy onnantól kezdve csak ott etetjük a kutyát, mert nem ez a cél!

Tyra a ketrecben
Először nyitott ketrecajtóval kezdjünk gyakorolni, és fokozatosan emeljük az időkorlátot. Maradjunk a kedvencünk mellett, miközben ő is bent van. Ha már jól megy a nyitott ketrec ajtóval a gyakorlás, akkor lehet gyakorolni zárt ajtóval is. Fontos, hogy ha nyüszít vagy ugat, ne vegyük ki azonnal az állatot, hiszen ez megint egy olyan megerősítés számára, hogy „ugattam és az van amit én akarok…”
Mindig miénk legyen az utolsó szó, csak akkor vegyük ki, ha már teljesen megnyugodott.

Egy jó tanács: A ketrecben se hagyjuk unatkozni kedvencünket, ott is nyugodtan használhatunk például egy tölthető KONG játékot.
Figyeljünk azért arra is, hogy sokáig ne hagyjuk magára őt, hiszen mi sem szeretünk fél napot egy kis „lyukban” eltölteni! Egy jól nevelt kutya pedig maga alá sosem fog piszkítani, így fokozottan figyelni kell arra, hogy mennyit bír ki vécézés nélkül!

Később hozzá köthetjük egy parancsszóhoz is a cselekvéssort, például „ketrec”, "helyedre", "menj be". Egy idő után a kutya tudni fogja, hogy a ketrec azt jelenti most pihi van, de később jöhet a hatalmas séta a szabadban!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz