Ugrás a fő tartalomra

Szeparációs stressz

A szeparációs stressz/szorongás szinte minden kutyást érintett már valamilyen formában, erről ejtenék pár szót és adok pár gyakorlatias tippet is.

Ha magunkhoz veszünk egy kölyökkutyát (vagy akár felnőtt állatot), sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy védencünk beleesik ebbe a „lelki betegségbe”.
 
Ennek több oka is lehet, leggyakoribb, hogy kis kedvencünk annyira ragaszkodik hozzánk, hogy ha magára hagyjuk képtelen ezt elviselni. Mivel a kutyák szociális állatok, ezért normális esetben nem megszokott náluk a fajtársaktól való különválás, így szoktatni kell őket ahhoz, hogy bizony nem mindig lehetnek velünk.

Mi is az a szeparációs szorongás? A szeparációs szorongás – az elszigeteltségtől való félelem – a kutyákból nemkívánatos viselkedést és stresszt válthat ki.

Mik azok a jelek, amik a szeparációs szorongásra utalnak? Összefüggésbe hozható viselkedésbeli probléma lehet például a túlzott ugatás és nyüszítés, a rongálás, a depresszió, a bepiszkítás (pedig szobatiszta) vagy éppen a hiperaktivitás is.

Szerencsére, rengeteg trükköt alkalmazhatunk ezeknek az enyhítése érdekében, amiből meg is mutatnánk most párat!

Első körben fontos, hogy rájöjjünk, mi is pontosan a kiváltó oka ennek a tevékenységnek.

Kölyökkutyák esetében nagyon fontos, a fokozatosság elve! Csak kis időre magára hagyni, majd ezt az időt mindig egy picivel kitolni. Én már kezdetektől szoktam javasolni, hogy ne engedjük, hogy mindig a nyomunkban legyen a kiskutya, hanem időnként ahogy mászkálunk a lakásban zárjuk, vagy húzzuk be magunk után az ajtót. Ezzel is szoktatva a későbbi egyedül léthez, mikor a lakást is elhagyjuk. Soha ne menjünk vissza azért, mert sír a kutya! Ugyanis ez egy pozitív megerősítés a számára, hogy „sírtam, és a gazdi meg visszajött”. Próbáljuk egy kis önállóságra tanítani, már az első naptól kezdve.

Sokszor előfordul, hogy kutyánk már felismeri azokat a jeleket, amikor mi elfogunk menni otthonról. Elkezdünk készülődni, cipő, kulcs, kabát magunkhoz vétele közben a kutyánk már nyugtalan lesz. Összeköti ezt a cselekvéssort azzal, hogy ő most mindjárt egyedül lesz. Ilyenkor egy nagyon jó szituációs „játékkal” lehet a kutyát felkészíteni arra, hogy nem is olyan nagy tragédia az, ha mi elmegyünk. Elkezdünk készülődni úgy, ahogy mindig szoktunk elmenetel előtt, közben a kutyára ügyet sem vetünk, semmilyen reakciójára. Várjuk meg amíg megnyugszik, majd vetkőzzünk le. Ez eltarthat egy darabig, és érdemes naponta többször is megismételni a siker érdekében. Végezzük mindaddig amíg már nem mutatja kutyánk azokat a jeleket mint korábban.

A másik leggyakoribb hiba, amit el szoktak követni a gazdik az, hogy elkezdenek búcsúzkodni a kutyájuktól. Ne tegyünk ilyet! Sajnos ahelyett, hogy oldanánk a feszültséget benne, épp az ellenkezőét váltjuk ki belőlük. Mikor nálam kölyökkutya van, sosem búcsúzkodok tőle, teljesen természetesen viselkedek, hiszen én mint falkavezér akkor megyek el itthonról, amikor csak akarok. 

De azért főleg kölyköknél, hogy mégse unatkozzon már annyira és lekössem a figyelmét miközben kisurranok a lakásból mindig szoktam használni tölthető játékokat. Ebből többféle is létezik: van olyan labda amibe jutalomfalat t és olyan is amibe májkrémet vagy sajtkrémet lehet tölteni (KONG). Az enyémek még mindig rá vannak kattanva, szóval elég gyakran használjuk még mindig. Egyébként a második kutyámnál megszüntette a rongálási vágyat, majdnem teljes mértékben. Sírni sosem sírt utánam, de talán ez betudható annak, hogy az idősebb kutyám teljesen nyugodt maradt mikor én elmentem otthonról. Ő inkább csak unalomból, vagy épp kicseszésből ette a bútoraimat. :D

A legjobb taktika persze nyilván az, ha előtte jó alaposan lefárasztjuk a kutyánkat, hogy esze ágába se jusson még felkelni se az ágyikójából - főleg hiperaktív kutyáknál -, de hát erre sajnos nem mindig van idő mondjuk munka előtt. Így érdemesebb inkább elvonni a figyelmüket.

Azért azt se felejtsük el, hogy minden kutya egyéniség, mindenkinek más válik be, és ha semmiképp sem megy a dolog akkor érdemes egy szakértő segítségét kérni. Reméljük azért ezzel a néhány plusz információval sikerült segítenünk, hogy megszűnjön a probléma, és a kutyus is jól érezze magát otthon, egyedül is!

Buzsik Timi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz