Ugrás a fő tartalomra

Szobatisztaságra nevelés

Az előző cikkben írtuk (Pelenkára szoktatás és szobatisztaság), hogy egy összetett témával foglalkozunk, így több részletből fog állni. Most a következő témára ugrunk, ami a szobatisztaságról szól. Reméljük most is sok hasznos információval szolgálunk majd Nektek.

Na akkor vágjuk is bele! Korábban már kifejtettük, hogy mennyire fontos az oltások megléte. Így már automatikusan úgy "gondolkozunk", ha szobatisztaságról beszélünk, hogy már megvannak a kötelező oltásai – vagy legalább is két kölyökkori oltás – kis kedvencünknek. Ha még nincs, akkor az előző cikkünkben olvashatjátok a teendőket!

Szóval tételezzük fel, hogy minden rendben, magunkhoz vettünk egy kölyökkutyát. Lehetőleg azonnal kezdjünk neki, amint hozzánk került, 8-12 hetes korában. 

Mivel ez egy hosszú, és türelmi játékon alapuló feladat, így ajánlott erre az időszakra – ha dolgozunk – szabadságot kérni. Sokkal könnyebb dolgunk van, ha legalább két hetet arra szánunk, hogy megtanítsuk az új jövevénynek a legalapvetőbb dolgokat, és nem kapkodva, munka után kell neki látni mindennek. 
Viszont nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy még egy egészséges 2-3 hónapos kölyökkutya sem bír ki 3-4 óránál több időt anélkül, hogy nem használná wc-nek a kedvenc szőnyegünket Ilyen esetben szokták ajánlani, a szobatisztaság mellé kiegészítésként a kutya pelenka bevezetését

Mint előbb is említettem, ez egy türelmi játék. Semmi más dolga nincs a gazdinak, csak az, hogy figyeljen a kutyájára. Ügyelni kell a rendszerességre és a jelekre. Mivel teljesen új neki a szobatisztaság fogalma, ezért fontos, hogy először rávezessük mi lesz a dolga. Így kezdetben 2 óránként vigyük le. 

Ne várjuk, hogy ahogy elkezdjük levinni azonnal megérti, hogy innentől kezdve csak lent lehet üríteni. Erre rá kell jönnie! Soha ne büntessük veréssel, ha hibázik! Az orrát belenyomós, seggre ütős módszerrel pontosan az ellenkező reakciót fogjuk kiváltani kutyánkból, és még félni is fog tőlünk! Ha akció közben sikerül elkapni, akkor szóban le szidhatjuk vagy használhatunk tiltó szót, de utána már semmiképpen sem! Viszont nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy minden kutya más, és egyéni személyiséggel rendelkezik. Ezért ne felejtsük el, hogy bizony vannak olyan kutyák, akiknek még ez a kevés leszidást is traumaként élhetik meg. Nagyon jó példa erre az én kutyám, Tyra. 

Szóval inkább mindig pozitív megerősítéssel dolgozzunk, jutalmazzuk ha lent végzi a dolgát. Bevezethetünk egy parancsszót is a konkrét ürítéshez (pl.: "pisil"), vagy akár a lemenetelhez is ("Pisilni?", "Menjünk le?"). Nálam például a "Menjünk le?" kérdés elhangzásánál már olyan örömtáncot járnak, hogy csak na  Persze ez csak a délután, esti órákban működik, reggel természetesen alig lehet kiimádkozni őket az ágyból…  De a lényeg a lényeg, hogy ha ez a kérdés elhangzik, akkor tudják, hogy  irány lefelé.

Mikor kell levinni a kölyökkutyát? Mikor várható, hogy ha nem sietünk fent végzi el a dolgát?

Kora reggel ahogy felkelsz – késő este lefekvés előtt
Minden étkezés után nem sokkal
Alvás, játék, tanítás után
Hazaérkezésünk után rögtön

Ahogy cseperedik kis kedvencünk úgy lehet kitolni az időkorlátot is. A fokozatosság elve itt is működik. Nagyjából fél éves korára várható el az, hogy viszonylag több órát is képesek legyenek tartogatni és akár munkába is nyugodt szívvel menjünk el. Persze itt is számít milyen fajtáról beszélünk, mivel a kistestű kutyáknak lényegesen kisebb a húgyhólyagjuk.

Kezdetben előfordulhatnak balesetek, de soha ne büntessük, ha utólag vesszük észre. Alaposan takarítsuk fel, próbáljuk a kutya számára szagtalanná tenni a területet. Kerüljük az ammóniát, mert pont azt a hatást érjük el vele, hogy rendszeresen visszajár majd oda pisilni. 
Ha nem estünk ebbe a hibába, és van egy hely, vagy helység rész, ahova mindig visszajár pisilni, akkor takarítsunk fel alaposan, majd zárjuk el a kutya elől, amíg véglegesen nem lesz szobatiszta.
Mindig türelmesen álljunk a feladathoz, szenteljünk rá megfelelő időt és energiát hiszen ez a tudás alapvető és egy életen át kell tartania!

Buzsik Timi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz