Ugrás a fő tartalomra

Szilveszteri jótanácsok

Elérkeztünk az év utolsó cikkéhez, ami mi másról is szólna, ha nem a Szilveszterről.

Ez az év egy olyan szakasza – a kutyások szempontjából – amit senki sem vár, senki sem szeret. Sajnos a legtöbb kutya retteg, vagy támadja a tűzijátékot, petárdát. Ennek oka, a „legjobb védekezés a támadás” elvén alapszik, fél tőle, ezért támadja, ugatja. Rosszabb esetben kis kedvencünk csak remeg valamelyik sötét sarokban… Nem magától a tárgytól félnek, vagy a vele járó fényhatástól, hanem az éles, durranó hangoktól. Ráadásul ugye ők sokkal jobban érzékelik ezt, mint mi emberek. 


Ha elég ügyesek és tapasztaltak vagyunk, akkor már kölyökkortól elkezdhetjük szoktatni kutyánkat az ilyen szituációkhoz. Szerencsés, ha tavasz-nyár környéki a kölyök, mert akkor jó sok időnk van, és nem utolsó sorban a viharok átvészelésénél is jó lehet. Mert ha a petárdázástól fél, akkor valószínű, hogy a viharoktól is fél. Nagyon fontos, hogy ne érje negatív tapasztalat az üggyel kapcsolatban. Sokak lelnek abban „örömet”, hogy bedobálják a petárdákat a kertben lévő kutyák mellé, vagy csak az utcán direkt a kutya mellé. Nekünk is volt már ilyenben részünk…

Szeretnék egy pár jó tanáccsal szolgálni Nektek, amit érdemes megfogadni:
  • Szilveszter napján már csak óvatosan sétáljunk, mivel „kóbor” durrogtatók már egész nap lehetnek. Vannak kutyák, akiket csak a folyamatos durrogtatás zavar, egy-egy durranással még „megbirkózik” – mint például nálunk Rockynál – így még biztonságban elengedhető. Délelőtt vagy dél körüli időpontban van talán a legkisebb esély arra, hogy megijedjen a kutyánk (ahol zárt kutyafuttató van, ott egy fokkal könnyebb a helyzet, de egy megrémült állat akár onnan is elszökhet), ha nagyon ijedős akkor csak egy rövid egészségügyi séta legyen. Tegyük pórázra a kutyát, egy tapasztalt kutyát/kutyást is érhet váratlan meglepetés. (Kora délutáni sétáról értünk épp haza a kutyámmal, már nyitottam a bejárati ajtót, amikor a kapualjba behajítottak egy petárdát, nem láttam, nem lehetett rá készülni...G. Zs.)
  • 18h után már NE sétáljunk még pórázzal se. Legyen az, az év utolsó sétája, majd valamikor éjszaka 2-3 óra fele. Úgy is fent leszünk, így ezzel nem lehet probléma.
  • Nagyon fontos, hogy a kutyánk rendelkezzen microchippel. De önmagában a chip nem elég, regisztrálva kell hogy legyen (ezt ellenőrizni tudjuk a www.petvetdata.hu weboldalon). Regisztráció nélkül a chip mit sem ér, hiszen nem derül ki a gazda adatai, nem tudják visszajuttatni a kutyát.
  • Viszont mivel Szilveszterkor az állatorvosok sem dolgoznak mindenképp szerezzünk be a kedvencünknek egy bilétát, amit a nyakörvére tudunk tenni. Ez gyors megoldást jelenthet, bárki aki megfogja a kutyánkat, láthatja a bilétán szereplő telefonszámunkat, és akár perceken belül haza juttathatja a kis csavargót.
  • Érdemes tudni, hogy ilyenkor az önkéntes állatvédők országszerte csapatokat szerveznek, akik chipleolvasóval rendelkeznek. Ők azok, akik mozgósíthatóak ha talált, utcán kóborló kutyát látunk. Itt Borsod megyében a következő linken érhetitek el, az önkéntesek neveit, elérhetőségeit, és hogy melyik városban vannak.
Eddig főként a lakásban tartott kutyákról volt szó, de ezek a kertben tartott kutyákra is vonatkozhat. 
  • Náluk kiemelten fontos a nyakörv használata, mert az egy gazdás kutya képét kelti, így jobbak az esélyei. Emellett persze elengedhetetlen a biléta és a chip használata is.
  • Ha tudjuk, hogy nagyon fél, akkor lehetőleg már csak pórázon sétáltassuk a kertben is, vagy csak felügyelettel engedjük ki a kertbe. Hat óra után, pedig érdemes vagy a házba beengedni, vagy egy zárt helyre, ahol nem tud megszökni (pl. garázs, kazánház, pince).
Nem árt, ha ilyenkor az egész időt a kedvencünkkel töltjük. Jó falkavezér benyomását keltve mindig legyünk nyugodtak, jelezzük, hogy ez nem akkora tragédia mint ahogy ő gondolja.
Foglalkozzunk ilyenkor többet vele, de ne dédelgessük, mert akkor csak pozitív megerősítést alkalmazunk az ő negatív viselkedésére. Persze, hogy ugatni fog, ha azt látja, hogy mi ezt „szeretjük”. De ugyan ez igaz arra, hogy ne is szidjuk le ilyenkor.
A több foglalkozást inkább figyelem elterelésre értettük. Próbáljuk agyban fárasztani, feladatokat adni neki, használjunk extra finom jutalom falatot is a siker érdekében. Ha van KONG-unk töltsük meg pl. reszelt sajt, májkrém, vakrém és pár szem száraztáp keverékével (ennek hiányában egy üres joghurtos vagy tejfölösdoboz is megteszi).  Ez sokáig leköti a kutyust és még finom is.  Szilveszter előtt 1-2 nappal érdemes eldugni a kedvenc játékát és ilyenkor elővenni és azzal játszani, biztos nagyon fog örülni neki. Tehát a cél az, hogy a negatív dolgot (hanghatás) felváltsa valami nagyon pozitív (játék, gazdi foglalkozik velem).

Sajnos vannak olyan kutyusok is, akik inkább elbújnának, vagy kiszaladnának a világból és nem lehet őket sem kajával, sem játékkal motiválni. Ilyen esetekben szerencsére vannak alternatív megoldások nekik is a borzalmak átvészelésére. Sokan használnak nyugtatót (pl. Sedalin pasztát), de mi inkább egy olyan megoldást javasolnánk ami teljesen természetes anyagokból, Dr Bach virágterápiája alapján készült, és ugyanazt a hatást érhetjük el. Ennek a „csodaszernek” a neve S.O.S. Animal Bonbonshttp://www.petnet.hu/termek/Tentan_AG_SOS_Animal_Bonbon_50g-128-10554. Előszeretettel használják stressz megelőzésére,  viharok, petárdázások, utazások, állatorvosi látogatások esetén. Bármikor, amikor arra lenne szükségünk, hogy a kutya nyugodtabban viselkedjen.

Ne felejtsük el, a mi felelősségünk, hogy megakadályozzuk az esetleges tragédiát. Így legyünk óvatosak és tegyünk meg mindent amit csak lehet! Ha nem tudjuk biztonságos helyre zárni vagy a lakásba, akkor inkább adjuk panzióba, ahol tapasztalt szakember foglalkozik vele. 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett, mert gondoljunk csak bele, nekünk hogy esne, ha a mi kutyánk lenne kint! 

Boldog Új Évet Kíván az AquaDog Kft. kétlábú és négylábú dolgozói!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz