Ugrás a fő tartalomra

Állataink és a koronavírus

Elkaphatja a kutyám/macskám a humán koronavírust?

Jelenlegi tudásunk szerint állatról emberre NEM terjed a COVID-19 (SARS-COV2) vírus. (Magyar Állatorvosi Kamara közleménye a humán koronavírus kapcsán.)



Hogyan fertőz a koronavírus?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz a belélegzett vagy a szembe, szájba kerülő vírusok fertőznek meg minket. A levegővel terjedés legtöbbször a levegőben szálló apró nyálcseppeket jelenti (ez a cseppfertőzés). A koronavírus esetében az aeroszolban (levegőben finoman eloszlatott folyadékrészecskékben), utazó vírusok is órákon át fertőzőképesek maradnak.

A fertőzést főleg a nyálcseppek és az ezekkel szennyezett tárgyak közvetítik.

A levegőbe jutó vírusok forrása tehát a fertőzött ember (aki köhög, tüsszög vagy egyszerűen csak beszél), és sosem tudhatjuk, hogy ki az. 

Jó, de akkor mégis hogyan fertőzhet a kutyám/macskám?

A kutya szőre, nyakörve, póráza, ruházata fertőzhet HA AZT fertőzött ember leköhögte, letüsszögte, megfogta. Vagy ha a kedvencünk boldogan belehempergett egy fertőzött ember által eldobott taknyos zsebkendőbe, vagy a fűbe ahol előzőleg egy fertőzött személy köpött egy jókorát. ÉS utána mi mondjuk megpusziljuk, megsimogatjuk a kedvencünket. A kórokozós kezünkkel aztán a szemünkbe, szánkba, arcunkhoz nyúlunk.

A szappanos mosás elpusztítja a vírust?

Igen! A vírus burka kettős lipid réteg, amit a szappan felold: egyszerűen szétesik tőle. Ezért lényegében bármi jó ellene ami oldja a zsírt.

Ahogy nekünk az alapos és rendszeres szappanos kézmosás (valamint az arcmaszk/szájmaszk viselése) a leghatékonyabb a megelőzésben, úgy kutyáinknak is.

Hogyan csináljam ezt a kutyával?!

Azt javaslom, hogy vegyünk vegán natur kutyaszappant vagy natur tiszta növényi olajos szappant, majd vízben oldjuk fel, akkor jó, ha habzik a víz. Az ebbe belemártogatott törülközővel törüljük át a kutyusunk testét, különös tekintettel a mancsokra.
A kutyasamponos fürdetést csak akkor javaslom, ha valamiben nagyon beledörgölőzött vagy fertőzött ember társaságában tartózkodott.
A gyakori fürdetés ugyanis tönkreteszi a bőrüket-szőrüket.

És mi van a kutya többi cuccával?

A pórázt, nyakörvet is elég szappanos vízzel áttörölni, amennyiben persze komolyan piszkos lett, akkor kimosni mosógépben 60 fokon. 1 öblítőadagolós kupaknyi ecetet tegyünk a mosószer mellé.

Akkor már ne is menjünk sétálni?

Dehogynem, fontos a rendszeres mozgás, válasszunk csendesebb, kevésbé népszerű sétaútvonalat. A séta során lehetőleg figyeljünk jobban a földön levő dolgokra (zsepi, emberkaki!), kerüljük a tüsszögő, köhögő embereket, ha pedig leállunk beszélgetni tartsuk a 1,5-2 méteres távolságot.

Mit csináljunk a karanténban hogy ne menjünk egymás agyára?

Ha nem tudunk vagy nem akarunk annyit sétálni amennyit szoktunk, akkor legalább agyilag fárasszuk le a kutyánkat.
- Tanítsunk új trükköket, otthon szétnézve számos eszközből csinálhatunk akadálypályát. Pl. vödröt megkerülni, szék alatt átkúszni, két székre egy felmosónyelet teszünk akkor kész is az akadálypályánk.
- Aki járt már nálam fizión az előveheti az egyensúlyozós feldatokat, matracot.
- Alapengedelmességi feladatok pl. csehes beülés; helyben maradás; fekvő helyzetben nyugodtan kell maradnia a kutyusnak míg mi átlépünk rajta vagy megkerüljük
- Élelemmegtagadás
- Saját testtel feladatok: tüsszentés, nyelvöltés, hapszizás, fejbiccentés, tátogás, orral bökés
- Vegyünk egy nagy marhalábszárcsontot vagy marhafejbőrt azzal sokáig elvannak.

Csináltam egy YouTube lejátszási listát a korábban feltett feladatokról. Ehhez hasonló videókkal:

Hasznos linkek:

Koronavírus kisokos
Állatorvosi információs honlap (járvány alatt is nyitvatartó praxisok listája, a lista nem teljes!)
Hogyan kell kezet mosni?
Az IDEXX  laboratórium nem talált eddig  COVID-19 eseteket kutyáknál/macskáknál
Miért viseljünk maszkot?  Dr. Fekete Ferenc írása
Arcmaszk (szájmaszk) - Meska.hu
Arcmaszk készítés házilag (így kereshetsz még rá: face mask tutorial; how to sew mask; how to make mask stb.)

Vigyázzunk egymásra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műtét utáni teendők (kutya/macska)

Amennyire csak lehet próbáljunk megnyugodni! Ha mi is idegesek, stresszes vagyunk, sírunk stb. az hatással van a kedvencünk lelkiállapotára is, ezért görcsölés helyett inkább legyünk felkészültek, hogy minél kevesebb komplikációval vészeljük át ezt a zűrös 2 hetet. Közvetlenül műtét után, első 24h: Ne ijedjünk meg, a legaktívabb kutya /macska is gyenge lesz a műtét után. 1. Hazaszállítás - vigyük ölben, vagy a kocsink kivehető kalaptartójára ráfektetve (kvázi hordágyként használva), de megteszi egy négy sarkánál megfogható erős kabát, takaró, matrac, nagypárna, kültéri fekhely is. 2. Nyugalom biztosítása - ez az egyik legfontosabb, a kutyát/macskát érdemes egy nagyobb műanyag fekhelybe vagy ketrecbe, hordozódobozába betenni és ezt egy csendes, meleg,  huzattól védett helyre rakni, ahol folyamatosan szemmel is tudjuk tartani, vele tudunk maradni. Ne tegyük olyan helyre, ahol leeshet, lezuhanhat - ugyanis ha kimegyünk a helyiségből követni szeretne, de nincs tisztában az á

Akadálypálya házilag

Vigyünk egy kis kreativitást a kutyánkkal való foglalkozásokba! Lakhatsz akár bérházi lakásban, vagy kertes házban egy változatos, gondolkodást igénylő pályát bárhol össze lehet rakni hétköznapi tárgyakból. Mert, igen, a kutyák is tudnak unatkozni, lógó fülek, vontatott, közönyös járás, "ááá minden mindegy" pofa. Használd a kreativitásodat, vigyél egy kis színt a mindennapokba! Miért? 1. Jól szórakozzatok, élvezzétek egymás társaságát. 2. Fizikailag és szellemileg is jobban lefárad tőle a kutya. 3. Erősödik kettőtök között a kötelék, a kutyád jobban fog figyelni rád, jobban tudtok egymással kommunikálni. 4. Ül, fekszik, marad, hopp (vagy fel) vezényszavak gyakorlásához ideális, ezek a vezényszavak mindig fontosak és bármilyen életkorban megtaníthatóak. 5. Ezáltal csökken a félelem vagy nyugtalanság az idegen tárgyak, helyek iránt.  Milyen eszközöket használhatsz fel? A legfontosabb szabály, hogy az adott tárgy  - stabil legyen - ne okozzon sérülés

Rocky története (porckorongsérv) a gazdi szemszögéből

Ne adja Isten, de bárkivel előfordulhat, hogy a kutyája porckorongsérvet kap, így azt gondolom hátha tudok másnak segíteni a mi történetünk megosztásával. Szóval akkor hát lássuk Rocky történetét… Az ő története rég kezdődött. Ekkor volt három éves. Először 2011. december végén. A két ünnep között. Természetesen… mikor máskor lenne beteg egy kutya, ha nem akkor amikor hírből sincs állatorvos helyben. Egy este játszottunk, birkóztunk, majd Rocky egyszer csak felnyüszített. Nem szokott ilyet csinálni, így rögtön tudtam, hogy baj van. De nem sejtettem, hogy mekkora. Rögtön elkezdtem „vizsgálni”, először azt hittem a lába, de hiába tekergettem, tapogattam, nem jelzett. Utána már gyanítottam, hogy a gerince lesz a ludas, mert nem akart két lábra állni. Sétálni sétált, gondoltam becsípődött neki a háta, vagy meghúzhatta. Javult, már majdnem tökéletes volt, így nem tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. Január első hetében, szombaton hirtelen rosszabb lett, nem akart menni sem, ha hoz